Scroll to top

Stație de tratare

Stație de tratare

Locatie: Cața, Județul Brașov

Descrierea tehnologiei de tratare

Apa de alimentare, care nu trebuie sa contina nici un fel de materii solide cum ar fi pietris, frunze, etc., este aspirata din put prin intermediul unui grup de pompare (furnitura client) compus din 2 pompe, una activa si cealalta in rezerva, apoi este livrata intr-un rezervor din beton avand capacitatea de 400 m3 (furnitura client).

Pe conducta de refulare a pompelor se dozeaza hipoclorit de sodiu cu un continut maxim de clor activ, in vederea cresterii vitezei de oxidare a manganului si a materiei organice oxidabile, precum si pentru eliminarea amoniului si a acizilor humici. Prin aceasta procedura se asigura si o protectie antibacteriana permanenta. Dozarea de hipoclorit de sodiu se face cu o pompa dozatoare model Dositec Q care dozeaza proportional cu debitul apei care trece prin conducta in care are loc dozarea.

Stagnarea apei brute in rezervorul de 400 m3 timp de aproximativ 5 ore, are ca scop oxidarea manganului si a materiei organice oxidabile, precum si descompunera amoniului si a acizilor humici.

Pomparea apei pretratate in filtrele automate cu nisip se face prin intermediul unui grup de pompare echipat cu convertizor.

Fitrarea apei pretratate in vederea retinerii precipitatului format in urma oxidarii are loc in bateria de 2 filtre automate cu nisip cuartos, presurizate. Se retin sedimentele cu finete de pana la 10 microni si particulele in suspensie, ceea ce conduce la reducerea substantiala a turbiditatii. Materiile retinute in timpul filtrarii sunt expulzate la canal in faza de spalare in contracurent a mediului filtrant.

Urmeaza etapa in care apa limpezita se filtreaza prin 8 filtre automate cu carbune activat pentru decolorare si retinerea compusilor organici rezultati din descompunerea amoniului. Filtrele cu carbune sunt dispuse pe doua linii de lucru paralele (cate 4 pe linie), din care una alimenteaza instalatia de osmoza inversa pentru obtinerea apei desalinizate in proportie de 97%, iar cealalta livreaza direct apa tratata in conducta care alimenteaza consumatorul.

Instalatia de osmoza inversa s-a prevazut pentru a demineraliza total o parte din apa livrata la consumator, astfel incat aceasta, in amestec cu apa livrata direct de la prima linie de carbune activat, sa conduca la reducerea substantiala a continutului de ioni de sodiu a caror prezenta in exces poate modifica negativ gustul si alte proprietati ale apei de baut.

In amonte de instalatia de osmoza inversa se face o dozare de antiscalant, pentru protejarea membranelor semipermeabile ale instalatiei de osmoza.

La final, pe conducta de distributie a apei catre consumator, se face o mixare a apei demineralizate prin osmoza inversa cu apa rezultata din prima linie de carbune activat, o clorinare usoara pentru dezinfectia finala si sterilizare cu ultraviolete pe cele 3 ramificatii ale conductei de distributie.

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *